Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁST EGYÜNK-E, AVAGY SEM?

2008.11.09

TOJÁST IGEN, VAGY NEM?
A civilizáció kezdete óta ismerik és fogyasztják. Gyakran tisztelik az élet és a termékenység jelképeként, sok régi filozófus a világ és az elemek szimbólumát látja benne: a tojáshéj a föld, a fehérje a víz, a sárgája a tűz, és a tompa végénél a héj alatt a levegő is megtalálható. A korai kereszténységben az újjászületés szimbóluma volt. Keményre főzve, díszítve húsvéti ajándékul adják.

A tojásnak magas a fehérjetartalma, emiatt általában reformkonyhában nem ajánlják. A fehérje bontása a legenergia-igényesebb művelet, emésztése sok ideig tart, és a mel-léktermékek addig is mérgezik a szervezetet.
Sok koleszterint tartalmaz, igaz, védőfaktort és lecitint is. Emiatt fogyasztható, csak túlzásba nem szabad vinni.
A tojás sárgája fontos természetes emulgeáló szer is, ezért tésztákhoz használják.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint az igazán egészséges táplálkozás csak akkor valósítható meg, ha az étrendben a tojás szerepel. Fontos szerepe van az úgynevezett komplettálásnál. A különböző fehérjék kiegészítik egymást. Az ismert legmagasabb biológiai érték a tojás és a krumpli kombinációjával érhető el. (kb. fél kiló krumplihoz 1 tojás). De kombinálható rizzsel, búzával, kukoricával, szójával, babbal is. Például a fehérje ellátás szempontjából értékesebb egy tál spenót krumplival, tükörtojással, mint bármilyen húsétel. De tej és tejtermékek búzával még a tojásét is meghaladó kiváló biológiai értéket adnak. Tehát, aki nem fogyaszt tojást, az is tud helyesen táplálkozni. Erre példa: fél liter tej + 8 dg teljes őrlésű búzából készült kenyér, vagy búzapehely; vagy 10 dg túró + 8 dg teljesőrlésű búzakenyér; 5 dg ementáli sajt + 8 dg teljesőrlésű búzakenyér.
A jógakonyha a tojást azért utasítja el, mert fogyasztása a leendő kiscsirke életét kioltja. Ezt kiküszöböli az úgynevezett teatojás, az csírátlan, amolyan kakas-nem-látta, tehát abból nem lenne kiscsirke.
Az ősi magyar vallás viszont betegségokozónak tartja a természetellenes körülmények között tartott állatok tojását, húsát. Tehát a kakas-mentes, és zárt tartást természetellenesnek, az ilyen hús és tojás fogyasztását is betegségokozónak tartja.
Manapság nagyon ritka a háznál kapirgáló csirke és a tojása, pedig csak az az igazi.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.