Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABADGYÖKÖK - ANTIOXIDÁNSOK

2009.02.12

SZABADGYÖKÖK – ANTIOXIDÁNSOK

A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, amelyek pár nélküli elektront tartalmaznak a legkülső elektronhéjukon. A magányos elektront tartalmazó molekulák mindent megtesznek azért, hogy más helyről elektronokat raboljanak maguknak.
Ezek a szabadgyök-reakciók egy része a szervezet védekező mechanizmusaiban játszik szerepet, azért termelődik, hogy elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat. Ezeket – a saját maga által termelt - szabadgyököket a szervezet védelmi rendszere képes semlegesíteni, ha már nincs rájuk szükség.
A baj akkor van, ha a kelleténél több szabadgyök kerül a szervezetünkbe, az egyensúly felborul, és a szabadgyökök már nemcsak a kórokozóktól rabolnak elektronokat, hanem a saját szervezetünk ép sejtjeiből is. Ezek a sejtek azután vagy elpusztulnak, vagy kórosan fejlődnek tovább, például rákos burjánzásba kezdenek, vagy siettetik az öregedési folyamatokat. A szabadgyökök először a sejtmembránt alkotó zsírsavmolekulákat támadják meg.

A szervezetben több szabadgyök jöhet létre dohányzáskor, drog-, gyógyszer- és alkoholfogyasztáskor, elektroszmog miatt, UV-sugárzás miatt, légszennyezés, vegyszerekkel való találkozás esetén. Táplálkozásunkból is eredhet szabadgyök-forrás, például a vörös húsok igen sok szabadgyököt termelnek. Tehát a szabadgyökök „támadhatnak” belélegezve, a bőrön keresztül, az élelmünkkel.
Az érfalkárosodást főként nem a magas koleszterinszint okozza, inkább a koleszterin oxidációs termékei.
Ezek a szabadgyökök elsősorban szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos megbe-tegedéseket, szem-, izületi- és idegrendszeri elváltozásokat okozhatnak, de egyes kutatók az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását is a szabadgyökök számlájára írják.


Antioxidánsnak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas szabadgyökökkel szemben. Az antioxidánsok megtalálhatóak az élelmünkben. Antioxidánsok: A-vitamin, E-vit., C-vit., Cink, Magnézium, Szelén, karotinoidok, flavonoidok és egyéb polifenol vegyületek.

A-vitamin: csirke-, marha-, sertés- és libamáj, májkészítmények, zsíros sajtok, tojássárgája, tejszín. Sárgarépa, sütőtök, cékla.

E-vitamin: növényi olajok, olajos magvakból származó, hidegen sajtolt olajok, búzacsíra, zöldségek, gyümölcsök, marhahús, baromfi, hal.

C-vitamin: gyümölcsök (citrusfélék, szamóca, csipkebogyó), zöldségek (leveles zöldségek), paradicsom, savanyított káposztafélék.

Karotinoidok: béta-karotin: sárga-narancssárga zöldségek és gyümölcsök, sötétzöld zöldségek, alfa-karotin: sárgarépa, likopin: paradicsom, lutein, zeaxantin: sötétzöld levélzöldségek, béta-kriptoxantin: citrusfélék.

A szelén fontos annak az enzimnek a működéséhez, amelyik védi a sejteket. Természetes körülmények között a gabonafélékben kellene előfordulniuk, amelyek a talajból szedik ki a gyökérzetük útján. A megfigyelések alapján azonban nagyon sok területen hiányzik ez az anyag a talajból, így a gabona, illetve a szervezetünk sem juthat hozzá. Megtalálható a szelén a brazíliai dióban, a tenger gyümölcseiben, tojásban, fokhagymában.

A fokhagymában lévő szelén a civilizációs betegségek megelőzésében hatékony, antioxidáns hatásán kívül jó hatással van az immunrendszer működésére is.

A béta-karotin, a C-vitamin és a Szelén összefogva segítik egymás munkáját a harcban. (A pirospaprika magas C-vitamin tartalmú)

Egyes antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabad gyököket, hogy hidrogén átadásával megszüntetik azok aktivitását. Mások felkínálják magukat (öngyilkos) oxidációra, megint mások segítenek a megrongálódott antioxidánsok kijavításában, így azok újra „munkába állhatnak”.

Az E-vitamin (tokoferol) fáradhatatlanul pusztítja az oxigén-szabadgyököket, miközben megsemmisül. Egyetlen tokoferol molekula ezer lipid (zsír) molekulát képes megvédeni az oxidációtól. Stabilizálja a sejtmembránt. Zsíroldékony, de 60-70 %-a a széklettel naponta kiürül.
A C-vitamin képes regenerálni egyes E-vitamin vegyületeket, visszaadja elvesztett ionját, így újra antioxidáns lesz. Továbbá megvédi a sejtmembránokat.

A flavonoidok növények által termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzással szemben biztosítanak védelmet. Az E- és C-vitaminok élettani hatását fokozzák, segítik regenerálásukat.
A xanton nagyon erős antioxidáns, ötször hatékonyabb a C- és E-vitaminnál. A flavonoidok családjába tartozik, az aszalt szilvában van nagy mennyiség belőle.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.