Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZENTFŰ - Verbena officinalis - vasfű, varázsfű

2008.08.29

SZENTFŰ — Verbena officinalis
Egyéb nevei: varázsfű, vasfű, „a kereszt gyógyfüve”, kakascímer, indián izsóp, sárkányfogú fű, fájvirág

Az egyiptomi mitológiában a vasfű Izisz, a termékenység istennője könnyeiből nőtt, amikor a meggyilkolt testvér-férjét, Oziriszt siratta. A rómaiaknál lelki megtisztulást hozó, oltáron levő növény volt. Ezer évvel később a vasfű belekerült a keresztény hittörténetbe, mint vérzéscsillapító növény, amit Krisztus sebeire tettek a vérzést elállítani, azóta neve „a kereszt gyógyfüve”.
A Krisztus előtti időkben élt druidák, őskelták körében volt szent növény (a fagyöngy a másik szent növényük), akik a vasfű virágának főzetével mosták oltáraikat, szertartásaikban a látomások előidézésére mágikus vízként használták. Kelta neve (kő-üzés) a vesekövek kezelésében való hagyományos használatra utal.
A vasfű a németeknek és a cseheknek is ősi varázserejű növénye. Hiedelmük szerint János-napkor, napfölkelte előtt mezítelenül kellett szedni, a fegyvereiket bedörzsölni vele, és akkor sosem tévesztenek célt. Zárnyitónak is tartották.
Észak-Amerikában „indián izsóp” néven használták láz, gyomor- és bélpanaszok kezelésére, zavaros vizelet tisztítására.
Általános erősítőszernek számít kimerültség, fáradtság, vérszegénység, ideggyengeség, álmatlanság eseteiben, különösen a serdülőkorban. Toroköblögetőnek is használják. Enyhe gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatású.
Kossuth Lajos az emigrációban a botanikához menekült, létrehozta herbáriumát. Nézzük, milyen megjegyzést írt a verbena officinalis fűről:
„Hajdan nagy hírben állott, s még most is van, ki gyökerét bájszernek hiszi. A babona évezredeken át szállongál. Egyiptomban Isis szent füvének tartották s nehéz szüléseknél használták. Ma már tudva van, hogy legföljebb ugorka savanyításához használható, de az officinalis nevet nem érdemli.” (Sokat érthetett hozzá. Te-Ga megjegyzés)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.