Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MITIKUS SKARABEUS - ÉS A ROVÁS BOGÁRJELEI

2008.08.31

 

SKARABEUS

Kép Az ókori Egyiptomban a skarabeusnak, vagy szent bogárnak nagy jelentőséget tulajdonítottak. A bogár a patás állatok friss trágyáját golyókká gyúrja. Két hátsó lábával görgeti, mégpedig keletről nyugat felé haladva, ebbe a galacsinba belehelyezi a petéit, majd alkalmas helyen mindenestől eltemeti. Nagyjából egy hónap múlva kiássa a galacsint, belegörgeti a vízbe, így kiemelkednek belőle a kis bogarak.

A szent galacsinhajtó bogár súlya 2 gramm, a galacsinja 40 gramm is lehet.

 A skarabeust a keletről nyugat felé tartó mozgása miatt a


Nappal, és annak az égen megtett pályájával hozták összefüggésbe, így a Napisteneknek, például Hepernek, a felkelő Napot szimbolizáló istennek, az önmagából való keletkezésnek és az új életnek a szimbóluma lett. Ahogy a bogár a galacsint görgeti, úgy hajtja fel Heper a Napot az égre. Mint minden rovar, a bogarak is sok átalakuláson mennek keresztül a lárva alaktól a kifejlett állapotig. Emiatt a bogarak a változás és a feltámadás megtestesítőivé váltak.

Az emberiből istenivé átlényegülés dicsőséges hírnökeiként bukkant fel a halotti szertartásokon, mint rituális szimbólum a skarabeus. A múmiák pólyarétegei között találták az úgynevezett „szívskarabeust”, amely általában 5-10 cm nagyságú, legtöbbször drágakőből faragott skarabeus, amelyre feliratokat véstek a Halottak könyvéből. A Halottak Könyve segít az elhunytnak a túlvilági bírák kedvező ítéletét elnyerni. Egyiptomi felfogás szerint a szív az élet fenntartója, a skarabeus a feltámadás, a lét kifejezője – így találkozott a két jelkép, s vált a skarabeus a szív helyettesítőjévé, de egyszersmind oltalmazó amuletté is. Amulettként feladata volt mágikus hatalmával megóvni a halottat attól, hogy szíve kedvezőtlen vallomást tegyen a túlvilági bírák előtt, azaz hallgassa el helytelen cselekedeteit: „szívem, ne kelj tanúként ellenem.”

 Az élők számára is fontos amulett volt, hittek abban, hogy varázsereje megvédi őket a bajtól, betegségtől, a rossz szellemektől. Ugyanakkor szerencsét, boldogságot, jólétet hoz számukra az amulett viselése. Egyiptomban pecsétként is használták. Mivel a skarabeus az örökkévalóság jelképe is, a szerelmesek is boldogan viselték gyűrűbe foglalva.

Egyes helyeken a bogár az Alvilágban járó, azaz éjszakai Nap jelképe lett, hiszen földalatti lyukakba temeti a galacsint, és a bogár csak este és éjszaka repül. Ezért az Alvilággal, a halottakkal is kapcsolatba hozták. Olaszországban még él egy népszokás, amit „Bogarak szaladásának” neveznek, és amelyet a „halottak emlékére” rendeznek. Parányi gyertyácskákat rögzítenek a bogarak hátára, és éjjel a templom kőpadlóján eleresztik őket.

 A székely-magyar rovásírás különlegességei az úgynevezett „bogárjelek”. Már nem ismerték a jelentésüket, csak díszként alkalmazták őket, ez azt jelenti, hogy nagyon ősi elemei a rovásírásnak.

 Kép

           Nap,   aMB,    MB,    eMP,   TPRu,   TPRuS

 Közülük a  TPRu hangértékű jel az óegyiptomi skarabeus jel székely megfelelője. Az óegyiptomi skarabeus jel múlt század második felében megfejtett hangértéke chpr, (Keper-Heper) ami megegyezik a székely jelnek a XVI. században lejegyzett hangértékével. (TPR) A székely rovásírásban megjelenik egy hasonló hangértékű jel is, a TPRuS. Ez alakra jelentősen különbözik a TPRu-tól bár a rokonság is szemmel látható, hiszen csak az a különbség, hogy a középső ellipszis helyett vonal van. És egy meglepő lelet, az egyik székely feliratban megtalálható a következő jel:  , aminek a jelentése: NAP! Ez a jel egyértelműen rokonítható a TPRu jellel. Ez azt jelenti, hogy a székely rovásírásban nemcsak a skarabeus bogár jele maradt fenn, hanem annak értelme is. A TPRuS jel régi értelmét a trücsök, prücsök bogárnevek őrzik. Tehát a skarabeus bogár és a Nap kapcsolata a székely-magyar rovásírást kutatva is fellelhető.

Talán érdekes lehet, hogy Kínában tücsköt helyeztek a holttestekre, akit az újjászületéssel hoztak kapcsolatba.

 Kulcsszavak: Nap, újjászületés, örökkévalóság, új élet, feltámadás, oltalom.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

Profilkép