Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mitikus DISZNÓ

2008.08.26

DISZNÓ

 

A DISZNÓ A SZERENCSE JELKÉPE.

 

A téli napéjegyenlőség utáni második újholdkor, azaz 2007. február 18-án beléptünk az ARANY DISZNÓ ÉVÉBE.

Mit jelent a Disznó a különböző népek mitológiájában? Részlet Temesvári Gabilla: Mitikus állatok c. könyvéből.

 

 

A disznó sok ősi kultúrában a termékenység és a jómód jelképe.

A Kanári-szigetek őslakói és az esőt adó istenség között egy disznó közvetített egy mítosz szerint.

Egy polinéz teremtésmítosz elmeséli, hogyan zajlott a föld benépesítése. „A földön egyre másra született az élet, pedig az akkor még kicsit iszapos, lágy volt. Akkor jelent meg a világban a disznó, amely feltúrta a földet, és kialakulhattak a szántóföldek.”

Az ókori Egyiptomban a gyermekeit felfaló nősténydisznó Nutnak, az ég istennőjének volt a jelképe, akinek gyermekei – a csillagok – reggel eltűnnek, mintha felfalnák őket, de minden este újjászületnek.

A görögöknél Démétér istennő szent áldozati állata volt.

 

A vadkan túlnyomórész pozitív jelképes tartalmat hordoz. Mint támadó indulatú állat, a félelmet nem ismerő harcosok jelképe.

Az ókori Görögországban a vadkant mint a Héraklész által elfogott veszélyes vadat és mint Adónisz és Artisz megölőjét tartották számon, de jelképe volt Démétér istennőnek is.

A rómaiak a háború istene, Mars kísérőjeként tisztelték.

Fontos „szent állat” volt a keltáknál, a harciasság és az erő szimbólumaként. A druidáknál a halál állata. Alakjával vérteket és pajzsokat díszítettek, és a halottak mellé a sírba vadkanhúst tettek, hogy erőt adjon a túlvilági utazáshoz. A germán mitológia a vaddisznóval hozta kapcsolatba Freyja istennő, és fivére, Freyr isten személyét is. Freyr szívesen lovagolt aranysörtéjű vaddisznó hátán, helyettesítheti a vaddisznó Freyt, a béke és termékenység istenét.

 

A kínai asztrológiában az állatöv utolsó tagja, a férfierő jelképe. A Disznó évek az 1911, 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007. A Disznó jegyűek a legnyitottabbak, legegyenesebbek, nagy életkedvvel, lelkesedéssel vágnak feladataikba. Döntéseik határozottak. Érdeklődnek a misztikus, a kockázatos dolgok iránt. Becsületesek és nagylelkűek.

A legszerencsésebb jegy, erre utal a „disznó szerencséje van”, vagy „malaca van” szólás, valamint a kártyában az ász neve is gyakran disznó. A szilveszteri szerencsemalac mentette át ezt a hiedelmet napjainkra.

A Disznó jegyben születettek kitűnő napja a szerda, jó napja a kedd, és rossz napja a szombat.

A címerekben a vadkan a csüggedést nem ismerő, jól felfegyverzett harcos, aki a küzdelemben bátran és lovagiasan száll szembe az ellenséggel.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.