Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NŐIESÍTETT NEVEINK - MAGYARUL

2010.12.09
Nőiesített neveinkről magyarul
 

Általában hagyomány, hogy a női és férfi nevek eltérőek. Van néhány kivétel az ősi nevek között, pl. Ajándok, Katul melyeket fiúknak, leányoknak egyaránt adtak.

Aztán volt idő, amikor a férfinevekből előszeretettel képeztek női neveket. Ezzel csak az a bajom, hogy ez arra a korra esik, amikor a német, a latin volt a hivatalos nyelv, tehát férfineveinknek német, illetve latin alakjából képezték a női párját.

Pl. István > Stefan > -Stefánia, Pál > Paulus > Paula, és így tovább.

Eljött az idő, hogy ezen változtassunk, magyar lányainknak a magyar férfinevekből képzett magyar női név-változatát adjuk.

Néhány példa eddig is működött, pl. György > Georg > Georgina, de mellette ott volt a Györgyi. Vagy József > Josef > Jozefina, de mellette ott a Józsa, kevéssé használt, pedig nagyon szép név.

A Stefánia legyen pl. Istina, a Paula Palka, a Johanna Janka.

A Gábor párja ne a Gabrielből képzett Gabriella, hanem a dallamos Gabilla.

A Ferenc női párja ne Franciska, hanem Ferka, Ferilla, vagy akár Ferencina.

A Petrával nincs különösebb baj, bár talán a Petilla kedvesebb. Az Eugénia (Jenőből) Jenilla, a Karolina Kárla, az Alexandra lehetne Sándilla. Tamás párja Tamilla, Lajos Ludovikája helyett Lajka, Antal Antóniája helyett magyarabb az Antilla. Miklós Nikolettájának milyen nevet adjunk?

Gondolkozz, érezz és cselekedj!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

riagi17@gmail.com

(Ria Riagi, 2011.08.27 18:06)

Miklós párja? Lehetne Milka :-))) nem elírás csak egy betűcsere a Mikla helyett. Van Tekla, akkor lehet Mikla is... talán..(?)

Sümegi Józsefnek

(Gabilla magóc, 2011.02.26 09:34)

Mennyivel elegánsabb lett volna, ha javaslataival tisztel meg. Szívesen olvastunk volna szép neveket, amelyek kiszorítanák a Dzsordzsókat, Dzsennifereket, és társaikat.
Azért még reménykedem.

Szabadbattyán

(Sümegi József, 2011.02.26 08:11)

Mennyivel volna jobb német helyett héber nevekből képzett nől neveket adni?