Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ÁRPÁDSÁVOS ZÁSZLÓ

2009.06.13

Tudjuk-e, hogy milyen az Árpád-sávos zászló?
• Hát ilyen: A piros szín a Napot, az ezüst a Holdat jelképezi.
Persze sok magyarázat van, néha az őshaza folyóiként magyarázzák az "ezüstfehér" sávokat. 

Mások szerint a vérszerződést szimbolizálja:
"A magyar egység, a magyar összefogás, a magyar önvédelem szerződésbe, jogba foglalása. A magyar történelmi alkotmány csírája. Ennek az eseménynek kell, hogy legyen a szimbóluma az úgynevezett pirossal és ezüsttel hétszer vágott „Árpádsávos" zászló. A négy ezüst sáv, négy a Fekete-tenger felé ömlő folyó, a négy piros sáv, a magyar befolyási övezet, a folyók közén élő magyar vérek, lelkek, akik hét törzsbe vannak szerveződve, amint ezt a színek metszés vonala is kiadja. Kerek és megbonthatatlan. Az „Árpádsávos zászló" nem az Árpád- háziak zászlaja, nem családi zászló, bár velük kétségtelenül összefonódik. „Árpádsávos zászló" nem is az Árpád házi királyok korában kialakult zászló, mint ahogy a legtöbb történelmi leírás említi, hanem jóval régebbi kell, hogy legyen. „Árpádsávos zászló" nem történelmi zászló, hanem jelenleg is élő magyar szimbólum. "

Kép

 

A sávok száma 4x2, azaz nyolc. Lehet, hogy mélyebb jelentésű az árpádsáv, és nem egyszerűen Nap-Hold szimbólum, hiszen, akkor miért ismétlődik négyszer? Négy nap a világ? vagy....
A kettes a dualitás, a jin és jang, az ikrek, a viszály száma.  Reprezentálja a két nemet, a két pólust, a feszültséget, a megosztást, a konfliktust, az ellenállást., de szimbolizálhatja isten és a természet viszonyában a teremtés és az egyesülés aktusát, a szellem és az anyag kapcsolatát, az önmegvalósulást.

A négyes az égtájak,  és az igazság száma. Kedvelték az egyiptomiak, az amerikaiak és a görögök. Sokszor felbukkan a kínaiak, a koreaiak, a hinduk mitológiáiban.  Az Édent (őshazát) négy folyó öntözte.

Nyolcas  a megingathatatlan és rendíthetetlen igazság szimbolikája. A japánok kedvelték ezt a számot és ismert a kínaiak nyolcas trigramja, jósjele valamint legnépszerűbb hőscsoportjuk a nyolc halhatatlan. A magyaroknál a 7, azaz 8 törzs.

A következőkben az árpádsávos szimbólum szereplése a Képes Krónikában. Kép

Kép

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

Profilkép