Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


YIN-YANG SZABÁLY A TÁPLÁLKOZÁSBAN

2009.01.28

YIN-YANG SZABÁLY
Az ősi kínai filozófia alapelve a yin-yang egyensúly – a kozmikus törvény – betartása. Az emberiség és a természet közötti kapcsolat olyan, mint a magzat és a méhlepény között. Táplálja, óvja a magzatot. Az ember sajnos szét akarja rombolni – szennyezi a környezetét, ivóvizét, termőtalaját – megbontja az ökológiai egyensúlyt. Napjainkra mindennapi életünk egyre természetellenesebbé válik, egyre inkább szintetikus anyagokra épül, és állandóan kitesz bennünket a mesterséges elektromágneses sugárzásnak, ami gyöngíti a szervezet ellenállóképességét. Az emberiség saját sírját ássa. És magával együtt a sírba rántja az egész élővilágot.
Az ősi kínai (és persze ujgur, hun, magyar...) táplálkozási alapelv a kiegyensúlyozott étrend, összhang az ökológiai renddel, azaz olyan élelmiszerekre alapoz, amelyek azon a környéken teremnek, ahol élünk.
Összhang az évszakok váltakozásával. A táplálék kiválasztásakor és elkészítésekor természetes módon alkalmazkodnánk az évszakok váltakozásához. Hideg időben hosszabb időt szánhatunk a főzésre, és csökkenthetjük a nyers salátát és a gyümölcsöt. Nyáron viszont megfelelőbbek az alig főzött, vagy nyers ételek.
A YIN-energia teremti a meleg évszaki növekedést, a nagyobb víztartalmú táplálékot, a gyümölcsöket és leveleket, a föld feletti, magasba növekedést, a savanyú, a keserű, a nagyon édes, vagy nagyon erős és aromás táplálékokat.

A YANG-energia teremti a hideg évszaki növekedést, a szárazabb táplálékot, a szárakat, gyökereket, magvakat, a föld belseje felé tartó növekedést, a sós, a közepesen édes és csípős táplálékokat.

Télen hideg van (yin évszak), az évnek ebben a szakában az egyensúly miatt a yang energia által teremtett növényi energia a gyökérrendszerbe száll alá. A levelek elhalványulnak és meghalnak, ahogy a nedvesség leszáll a gyökerekbe és a növény életereje sűrűbb lesz.
A késő őszi és téli fogyasztásra termesztett tápláléknövények szárazabbak és koncentráltabbak. Sokáig eltarthatók, nem romlanak meg. (téli sárgarépa, káposzta…)
Tavasszal és kora nyáron a növényi energia felszáll, és új, zöld hajtások jelennek meg, ahogy melegebbé, yanggá válik az idő. Ezek a növények inkább yin természetűek, a yin energia által teremtettek.
A nyári zöldségek több vizet tartalmaznak és gyorsan elpusztulnak. Hűsítő hatásukra szükség van a meleg hónapokban. A növényi energia késő nyáron éri el csúcspontját és a gyümölcsök megérnek. Nagyon zaftosak és édesek, és magasan a talaj fölé nőnek.
Általános elvként tekinthetjük, hogy ha az év melegebb szakában vagy meleg környezetben növényi élelmiszereket használunk, az egyensúly kedvéért válasszunk yinebb növényeket. Ugyanígy, amikor hidegebb időszakban, vagy hidegebb környezetben választunk növényeket, ezeket a yin környezeti tényezőket ellensúlyozni tudjuk olyan diétával, amelyben magas a yang kategóriába tartozó táplálékok aránya. Erősíthetjük az élelmiszer yang jellegét, ha növeljük a főzési időt. (tűz energia betáplálás)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.