Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PULZUSDIAGNOSZTIKA, NYELVDIAGNOSZTIKA

2008.09.19

Az okból, hogy a színes képek megmaradjanak, .PDF fájlokban tudtam elmenteni. Ezeket viszont erre a lapra nem tudom feltölteni, a másik lapom főkönyvtárából érhetők el, az alábbi címeken.

users1.ml.mindenkilapja.hu/users/temesvari/uploads/PULZUSDIAGNOSZTIKA.pdf

users1.ml.mindenkilapja.hu/users/temesvari/uploads/NYELVDIAGNOSZTIKA.pdf

 

Nyelvdiagnosztika

A gyógyító őseink által használt nyelvdiagnosztikának mára megmaradt csökevénye, amikor legfeljebb egy gyomorrontásra következtetnek az orvosok a nyelv lepedékéről.

Pedig ennél jóval többről lehet tájékozódni a nyelv vizsgálatával.
A nyelv vizsgálata általában nem önmagában volt használatos, hanem a diagnosztikai módszerek egyikeként találjuk. Egyik a sok közül. Ugyanis „”egy jel nem jel” tartjuk a mai napig is, tehát valamilyen betegség megállapításához több jel jelenléte szükséges. Legtöbbször arra használjuk, hogy a tünetek okára megtaláljuk a választ.

Például: a székrekedés, mint tünet sok okra vezethető vissza. Ok lehet alulműködés, túlműködés, túlzott meleg, túlzott hideg.
Elsőre furcsán hangzik, hogy ellentétes okok ugyanazt a tünetet okozhatják. Hogy könnyebben érthető legyen, egy példa. A vastagbél fontosabb feladatai a perisztaltika és a folyadék visszaszívás.
- Ha a feladatkör perisztaltika része alulműködik, akkor több időt tölt a belekben az eltávozni szándékozó anyag, több folyadék szívódik vissza belőle, így a tünet székrekedés lesz.
- Ha a feladatkör folyadék-visszaszívás része működik kevésbé, akkor a perisztaltika távoztatja a még nem eléggé besűrűsödött béltartalmat, a tünet: hasmenés.
- Ha a perisztaltika túlműködik, a tünet: hasmenés;
- Ha a folyadék-visszaszívás túlműködik, a tünet: székrekedés.
További okok: a hideghatásra általában lassul a bélmozgás, a tünet: székrekedés lehet. Túlzott melegre (lázra) a folyadékok kiszáradnak, tehát a tünet ismét lehet székrekedés.

A fentiekből látható, hogy önmagában a tünet nem ad felvilágosítást az okokra. Itt jönnek a képbe a további diagnosztikai módszerek, pl. a nyelvdiagnosztika, amelyik segít az okokat megállapítani, hiszen mindegyikhez más nyelvkép tartozik.


A nyelv vizsgálatánál több mindent figyelünk.
1. Általános kép, nyelv formája, alakja, kiöltés erőssége, a nyelv fürgesége, hajlékonysága, stb. Szemölcsök fajtái, arányuk. A nyelv aljának erei, vastagságuk, színük stb.
2. A nyelvtest képe, színe, szárazsága-nedvessége.
3. A nyelvbevonat színe, vastagsága, szárazsága-nedvessége, helye stb.
4. Az elváltozások helye a nyelven, mint reflexzónán belül, ami utal az eltérés helyére a testen belül.A vizsgálat célja az egészségestől való eltérés milyenségének megállapítása. Mivel ez a terület a távolkeleti gyógyászathoz tartozik, (Hagyományos Kínai Orvoslás =HKO) az eltérések is ezen szempontok szerint történik. A legalapvetőbb osztályozása az eltéréseknek – amit az akupresszőrnek tudnia kell – a NYOLC ALAPMODELL szerinti osztályozás, azaz a jin-jang, hiány-többlet, külső-belső, hideg-meleg csoportba tartozás meghatározása.

1. Általános kép

Ennek a keretében megtekintjük a nyelv formáját, alakját. A normális – egészséges – nyelv nem túl hegyes, és nem túl vastag, nem zömök. A vastag, zömök nyelv jin típusú, a vékony, túl hegyes jang.
A kiöltés erőssége szerint a csak kevéssé kiöltött nyelv jin betegségre, a túlzottan kiöltött jang betegségre utal.
A nyelvnek elég hajlékonynak, fürgének kell lennie. A szimmetria is egészségre utal, az asszimetria esetlegesen agyi eltérést (agyérgörcs, agyvérzés…) mutathat.
A nyelv aljának erei – megkérjük, hogy kunkorítsa fel a nyelvét a beteg - a vérnyomást, az erek általános állapotát tükrözi. Példaként, ha kevéssé látható- halvány, akkor alacsony vérnyomást feltételez, a túlzottan feketés-lila pangásra, a túlzottan vastag-kanyargós visszérproblémára enged következtetni.
A szemölcsök egymáshoz viszonyított arányából az életkorra, a hormonállapotra vonhatunk le következtetést.

Ha a nyelven fogbenyomatot találunk, az Qi hiányra utal.

2. A nyelvtest

Az általános kép után vizsgáljuk meg csak a nyelvtestet. Nézzük a színt, és a szárazságot.
A nyelv színe lehet rózsaszín, ez a normál, egészséges nyelv színe. Ezenkívül lehet halvány, vörös, bíbor, lila, és kék.
-A halvány, fehéres nyelv általában a jang-Qi elégtelenségre utal. Hideg, vagy Üres (Hiány) kórképeknél találjuk.
-a normálisnál vörösebb a Hőség szindrómákra jellemző, leginkább belső-hőség-túlsúlynál, vagy jelezhet folyadékhiányt.
- a sötétvörös nyelv az igen nagy mennyiségben támadó Hőség mutatója, általában a Hőség mélységbe jutásakor, vagyis a lázas betegségek súlyos stádiumában észleljük. Mutathatja emellett a jin-folyadékok kimerülését is, minél vörösebb árnyalatú a nyelv, annál mélyebb rétegeket támadott meg a kóros Hőség.
-lilás, livid vagy zöldes-lilás nyelv, vagy ilyen színű foltok a nyelven a Qi és a Vér pangására utalnak, oka lehet a „Gonosz Hideg”, vagy ha a nyelv száraz, akkor „perverz Hőség”.

3. A nyelv bevonata

A bevonatnál vizsgáljuk a színt és a vastagságot, és nedvességet. A bevonat a kórokozó tényezőről tájékoztat.
- a fehér bevonat – ha egészen vékony, akkor az normális. A vastagabb fehér bevonat Biao (felületes) vagy Hideg betegségekre utalhat. Gyakori a Tüdő hűléses betegségei idején. (Hideg+Szél támadás) A vastag, ragadó, fehér bevonat a perverz hideg és nedvesség együttes kórokozó szerepére, vagy a „”nyák” belső pangására utalhat. A száraz, púderszerű bevonat belső hőségre, a testfolyadékok kiszáradására mutat, amikor a kórokozó hideg átalakul meleggé.
- a sárga bevonat általában Hőség kórképekben jelentkezik. Ha vékony-sárga, a tüdőnek a gonosz szél és hőség általi megtámadását jelzi. Ha vastag-sárga, az a gyomorban és belekben pangó táplálékra utal. Ha száraz-sárga a belekben, vagy a gyomorban pang a hőség. Ha a nyelv világos, duzzadt és petyhüdt, a bevonat sárgásszürke, az belső hőség és nedvesség pangásra, valamint jang-elégtelenségre utal. (Itt gondoljunk arra, hogy a dohányzás, alkohol, kávé és teafogyasztás elszínezheti a nyelvet, kérdezzünk rá, nehogy téves eredményre jussunk.)
- a szürke vagy feketés bevonat is lehet nedves, vagy száraz. A nedves bevonat a Külső Hideg behatolására, Yang-ürességre, vagy a Nedvesség-Hideg belső pangására utalhat. Ha szederjes nyelven nedves hamuszürke vagy feketés bevonat, a Hideg túláradására és a Yang egyidejűleg fennálló hiányára utal. Száraz, feketésszürke bevonat azt jelzi, hogy a testfolyadékok kiszáradtak a túláradó Hőség következtében, a jin hiányos tűz fellángolása.
-Hámló nyelv – ”térképnyelv” az, amikor a bevonat nem egyenletes, hanem foltszerű. Jelzi a Yin nagyfokú hiányát. Elhúzódó betegségekben, a normál Qi nagyarányú megrongálódása esetén látható.

4. Elváltozások helye

A fentiekből már képet kaphattunk a beteg állapotáról, amit tovább árnyalhat, ha az elváltozásokat – amennyiben nem a teljes nyelvet érintik – a reflexzónának megfelelően pontosíthatjuk. Pl. a hideg-támadás a tüdőt, vagy a beleket érinti, akkor a fenti jelek a megfelelő zónákban láthatóak erőteljesebben. (A nyelv reflexzóna térképe másik menüpont alatt megtalálható.)

Összegezve: a "JANG-típusú " nyelv merev formájú, mélyvörös vagy sötét rózsaszín, esetleg sárgaszínű, feketés, repedezett, tüskés nyelv. Jang túlsúly esetén nem találunk fogbenyomatokat, a kiöltés erőteljes, határozott.

A "JIN-betegséget" a petyhüdt, sápadt nyelv jelzi, amelynek bevonata fehér és nedves, a nyelv szélén fogbenyomatok látszanak, a kiöltés gyenge, határozatlan.


A fentiek megértését az azonos című PDF fájl színes képei segíthetik.


Fontos meg azt tudni, hogy a nyelv elváltozásai követik a leggyorsabban a szervezetben fellépő diszharmóniát. Tehát a vizsgálat a pillanatnyi állapotot tükrözi. Ezért, ha visszahívjuk a beteget, akkor megismételjük a vizsgálatot, amiből a javulást azonnal láthatjuk.

Még egy fontos dolog! Egy terület felmérése nem teljes értékű. Minél több vizsgálati módot ismerünk, és minél több megerősíti az eredményt, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy helyes képet alkottunk a betegségről.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: felmery.zsuzsanna@upcmail.hu

(Felméry Zsuzsanna, 2012.02.05 15:30)

budapest

(németh norbi, 2010.11.26 18:00)

t
Tiszteletem!

Volna egy öszetett problémám a nyelvemen van középen egy nagy repedés kb fél miliméter mély fehér lepedék előzte meg ami maradt is.Folyamatosan zsibbad a nyelvem és a repedés holjobban fáj hol nem olyan mintha picit leforráztam volna.
És a nyelv gyöknél hólyagocskák és világos rózsaszín dudorok jelentek meg. Jobb oldalon nyomás a garatban felső részen ezenkívül a torokban és a nyelőcsőben reflux féle párnák hol erősebben hol kevésbé.Alkalmanként fájdalom máj-epe-gyomor részen.
Van olyan érzésem hogy viszket a bőröm mindenhol és mintha folyton szomjas lennék kiszáradnék.És jobban ráncosodom. Kérem írjon valamit.

Re: budapest

(Aniko, 2012.01.10 23:14)

budapest

(németh norbi, 2010.11.26 18:06)

lemaradt:
folyadék lötykölődik a gyomorban és sokszor nehéz légzésem van ill.mióta anyelvemmel baj van a bal oldalon a nyelv alatt duzzadt lebeny van.Egész nap nyomás van a fejemben és szédülök néha + étvágytalanság és úgy érzem a nyirok csomóim is meg vannak duzzadva legfőbb comb belsőrész és hónalj.

bekeske@gmail.com

(Békés né, 2010.04.07 17:54)

Eltörött a karom emiatt véralvadásgátló kell kapnom a köldökömbe (előzmények: méhtest daganat miatt teljes eltávolítás, nyirokcsomókkal együtt, sugárkezelés ezelőtt 3 évvel ) pár hónapja epekőműtét, epehólyag eltávolítással )ma kaptam a 10.-et. Délelőtt a nyelvem jobboldala zsibbadni kezdett és bekékült, majd pár óra múlva a zsibbadás elteltével, semmi sem látszik. Mi okozhatta ?

Petrich Ildikónak....

(Gabilla magóc, 2010.03.08 10:23)

A meleghatás (gyulladás) a vese-régióba és a belekre is átterjedt, valószínű az antibiotikumok miatt. Mivel pusztán a nyelvdiagnózis (főleg írásbeli leírás alapján) nem kielégítő a pontos diagnózishoz, ajánlom, hogy próbálkozzék homeopátiás szerekkel. A beleket probiotikumokkal hozhatja helyre. Az eldugult orra egyszerű sósvizet szippantson fel, ez a tüneteket enyhíti. Masszírozza többször a Bef-17, Szb-6 pontokat, és inhaláljon Eukaliptusz olajjal.

Takáts Tamásnak

(Gabilla magóc, 2009.08.05 12:45)

Tisztelt uram! Térkép alapján célszerű beazonosítani, hogy a hosszanti repedések mely zónában vannak. Ha szívzóna, jelentheti a szív kifáradását, esetleg infarktus veszélyt. Ha a gyomorzónában, az gyomornyálkahártya gyulladást, a gyomor energiáinak kimerülését, stb. jelenthet, a bélrendszeri repedés felszívódási zavartól, egyszerű bélhurutig sokminden lehet, a többi jellemző (színek, bevonatok) segíthet valószínűsíteni a probléma milyenségét. A szép 77 éves kor már indokolja is a csökkenő vitalitást, és az esetleg fellépő zavarokat. A teendőkre itt a fentiek (sokismeretlenes az egyenletünk) miatt nem tudok kitérni.

taktamfer@t-online.hu

(Takáts Tamás Dr., 2009.08.05 11:32)

Elolvasva a fentieket, csak hosszanit repedések jelenlétét tapasztaltam. 77 éves vagyok. Mit tanácsolnak?
Tisztelettel és barátsággal köszöntöm azt aki elolvasott!