Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Immunerősítés természetesen

2017.09.12

IMMUNERŐSÍTÉS TERMÉSZETESEN

 

Élelmiszerekkel az egészség megőrzéséért

 

Sárgarépa

A béta-karotin legbővebb forrása a sárgarépa. Az A-vitamin sejterősítő hatású, így jobban ellenállnak a vírusoknak, megelőzi a szívbetegséget, segíti a látást, segít leküzdeni a rákot. A látás javításában is nagy szerepe van. A sárgarépa tartalmaz K-vitamint, amely a véralvadásban és a sebek gyógyulásában is segít. Rosttartalma jó az emésztésnek, egészségesen tartja a szívet. Krómtartalma stabilizálja a vércukorszintet. Tartalmaz még folsavat, kalciumot, vasat, cinket.

Burgonya

A legolcsóbb és legkönnyebben elérhető élelmünk a burgonya, C-vitamin tartalma alapvető az immunrendszer egészségének megőrzésében. Az újburgonya többet tartalmaz ebből, mint a régi. A héjában lévő rost segíti az emésztést. B6-vitamint is tartalmaz, amely az immunfokozó aminosavakat állítja elő. A fagocitáknak B6-vitamin kell ahhoz, hogy segíthessenek a sejteknek megtisztulni a mérgektől. Tartalmaz még B1, B3, B6, C-vitamint, folsavat, rezet, vasat, káliumot.

Hagymafélék

Mindenki által ismert zöldségféle, amelyben sok található a kvercetin nevű flavonoidból, amely hatékony antioxidáns, meg tudja állítani a rákos sejtek burjánzását. Ezen kívül gyulladás gátló, antibiotikus és vírusölő hatású. Ezek a hatások megmaradnak a főzés során is. Kutatások szerint gátolja a helicobacter működését, amely gyomorrákot okoz. Hígítja a vért, így megelőzi a vérrögök kialakulását. Tartalmaz még kénvegyületeket, ami a porcoknak, bőrnek fontos.

Spenót

Gazdag karotinoidokban, amelyből az A-vitamin készül. A-vitamin kell, hogy a szervezet immunrendszere felvegye a harcot a fertőzésekkel. Segít megelőzni a tüdő-, a mell- és a méhrákot, leküzdeni a szívbetegséget. C-vitamintartalma megőrzi a bőr és a nyálkahártyák egészségét, B-vitaminja javítja az idegrendszer állapotát. Cinkben is gazdag, amely a T-sejtek tevékenységének támogatásához szükséges. Tartalmaz még folsavat, kalciumot, magnéziumot, E-vitamint.

Paprika

A piros paprika az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen C-vitamin egyik legjobb forrása. Flavonoidokat is tartalmaz, melyek növelik a C-vitamin antioxidáns hatását. Nagy mennyiségben tartalmazza a vírusölő béta-karotint, amely immunerősítő A-vitaminná alakul át. A zöldpaprikában kevesebb béta-karotin van, mint a piros színűekben.

Csili paprika

A csípős paprika hatékony fájdalomcsillapító. Nagy mennyiségben tartalmazza a rákellenes és antioxidáns hatású karotinoidot, a béta-karotint, amelyből az A-vitamint állítja elő a szervezet. Mindkét anyag segít megelőzni a mérgek okozta károsodásokat a szervezetben, távol tartják a rákot, és az idő előtti öregedést. A csiliben lévő kapszaicin természetes fájdalomcsillapító. Belsőleg és külsőleg helyileg is alkalmazható fejfájás, ízületi gyulladás, arcüreggyulladás enyhítésére. Ezenkívül enyhe hangulatjavító hatása is van.

Cékla

A cékla nagyon jó vértisztító, méregtelenítést segítő hatású, és az immunrendszer számára nélkülözhetetlen tápanyagokban gazdag.
A cékla sok vasat tartalmaz, fokozza az antitestek, a fehérvérsejtek termelését. Serkenti a vörösvértestek működését, javítja a sejtekben az oxigénellátottságot. Tartalmaz mangánt, amely egy hatékony rákellenes anyag - az interferon - létrehozásához szükséges. A betanintól nyeri vörös színét, amely antioxidáns hatású antocianin, segít a szívbetegséget megelőzni, hatásos a rák ellen. A cékla javítja a máj és a vese egészségét, ezáltal a méregtelenítést segíti. Magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek. Tartalmaz még folsavat, káliumot is.

Karfiol

Fitokemikáliák kiváló forrása, tartalmaz glükozinolátokat, melyet segítenek a rák megelőzésében, különösen a tüdőrák, a mellrák, a gyomorrák és a vastagbélrák megelőzésében. C-vitamint és cinket tartalmaz, ezek döntő fontosságúak az immunrendszer megerősítése szempontjából. Jó B-vitamin forrás, a folsavat is beleértve. B5- vitaminja az antitestek termeléséhez szükséges.

Brokkoli

A brokkoli nagymennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely szükséges az immunrendszer működéséhez. Az immunrendszert szabályozó csecsemőmirigy számára fontos karotinoidoknak is gazdag forrása, tele van B-vitaminokkal, melyek az immunrendszer és az idegrendszer egészségéhez szükségesek. A brokkoli szulforafánokat is tartalmaz, hatékony rákellenes vegyületeket, amelyek megakadályozzák a daganatok kifejlődését.  Tartalmaz B3-, B5-l C-, E-vitamint, folsavat, béta-karotint, kalciumot, vasat, cinket szulforafánokat.

Kelkáposzta

Hatékony méregtelenítő. C-vitamint, béta-karotint tartalmaz, jó B3-vitamin forrás, amely energiával látja el a testet, és hozzájárul az egészséges izmok és idegek fejlődéséhez, jó folsavforrás. Glukozinolát tartalma védelmet nyújt a rák ellen.

Kelbimbó

Magas antioxidáns szintjének köszönhetően hatékony rákellenes zöldségféle. Rákmegelőző enzimek termelésében segíti a szervezetet glükozinolát tartalma miatt. Magas a C-vitamin és folsavtartalma, amely az öngyógyítási folyamatokban játszik szerepet. B5 vitamint is tartalmaz, amely élénkíti az immunrendszert, elindítja az antitestek termelését. Gazdag rosttartalma az emésztőrendszer egészségét támogatja.

Fodros kel

A fodros káposzta nagy mennyiségben tartalmaz glükozinolátokat, olyan természetes növényi vegyületeket, amelyek semlegesítik a rákkeltő anyagokat, serkentik a méregtelenítő és gyógyító enzimeket a testben és megállítják a rákos sejtek osztódását. Flavonoidokat is tartalmaz, amelyek az egészséges keringéshez és az immunválaszok serkentésére szükségesek, valamint növényi szterineket, melyek alacsonyan tartják a koleszterinszintet. Tele van B-vitaminokkal, melyek megerősítik az immunrendszernek azt a képességét, hogy hatástalanítsa a betolakodó sejteket. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint és béta-karotint. Vasat, cinket, kalciumot, magnéziumot, folsavat.

Paradicsom

A paradicsom C-vitaminban gazdag, ami hatékony vírusölő, és az immunrendszer működéséhez alapvető fontosságú. Sok karotinoid-fajta likopin van benne, ez segít a rák –elsősorban a prosztatarák - megelőzésében. Magas a béta-karotin tartalma, amely szükséges az A-vitamin előállításához. A csecsemőmirigy egészségének fenntartását segíti, ami az immunrendszer működésében szerepet játszik. Jó E-vitamin forrás, a méreganyagoktól való védelemben fontos.

Sütőtök

Télen is hozzáférhető zöldségféle, tele rákellenes vegyületekkel. A narancssárga tök karotinoidokat tartalmaz nagy mennyiségben, amelyek segítik a szívbetegségek és bizonyos rákfajták – pl. vastagbélrák - megelőzését. Sok antioxidáns hatású C-vitamint is tartalmaz, segít az immunrendszernek jól működni, leküzdeni a vírusokat, a megfázást. Sok rostot is tartalmaz, ezáltal segíti az emésztést, segít méreganyagok eltávolításában.

Spárga

A spárga természetes vizelethajtó. Tisztító, gyulladásgátló tulajdonságai jók az emésztési rendellenességek, a bélgyulladás, és a reumás ízületi gyulladás ellen. Jó forrása folsavnak, a béta-karotinnak, a C-vitaminnak, és glutationénak. Ezek mindegyike csökkenti a szívbetegség és a rák kockázatát. Gazdag a rutin nevű flavonoidban is, amely a vérkeringés fenntartásához szükséges, és asparaginban, amely méregtelenítő aminosav.

Rukkola

Csípős salátalevél, nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Béta-karotinban is gazdag, magas koncentrációban tartalmaz szulforafánt, amely hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Rebarbara

A rebarbara szára használható élelmezésre. Antibakteriális anyagokat tartalmaz, segít a fertőzések leküzdésében. Jó C-vitamin forrás, vegyületei segítenek a rák megelőzésében. Sok étkezési rostot tartalmaz, természetes hashajtó. Oxálsavat is tartalmaz, amely segít a méregtelenítésben, de az ízületi gyulladásra hajlamosaknak, veseköveseknek nem ajánlott. Tartalmaz még folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot.

Édesburgonya

Nagyon jó C-vitamin forrás. A narancsszínűt vásároljuk, mert több vírusölő és antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz. A béta-karotint a szervezet A-vitaminná tudja alakítani, ami segít a kár leküzdésében.
Az édesburgonya E-vitamin tartalma szintén antioxidáns, és jót tesz a bőrnek. Sok a burgonyában a rost, így az emésztésünknek is jót tesz. Továbbá tartalmaz B6 vitamint, vasat, káliumot.

Alma

Az alma a szervezet hatékony tisztítószere, segít a salakanyagok kiürítésében. Pektin tartalma megköti a koleszterint, a méreganyagokat, a nehézfémeket, és felgyorsítja a kiválasztódásukat. Van benne flavonoid, kvercetin gyulladás gátló, segít az allergiás reakciók csökkentésében, a gyulladásos betegségek enyhítésében (ízületi gyulladás) Az energia hatékony felhasználásában is szerepet játszik. A tüdő működésére is jótékonyan hat.

Sárgabarack

Magas rosttartalma felgyorsítja a szervezetben a salakanyagok kiürítését. Gazdag béta-karotinban. B5-vitamint is tartalmaz, amely döntő fontosságú az antitestek előállításához. Jó C-vitamin forrás. Tartalmaz még B2, B3, B5 vitamint, kalciumot, vasat, cinket.

Sárgadinnye

Az egyik leggazdagabb béta-karotin forrás, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, ami döntő szerepet játszik a betegségeket leküzdő nyiroksejtek termelésében. C-vitaminban is gazdag, ami véd a megfázás, a rák és a szívbetegség ellen. Enyhe vizelethajtó hatása van, amely segít a szervezet méregtelenítésében. Tartalmaz még B3 vitamint.

Szőlő

Természetes tisztító- és kitűnő méregtelenítő szer. Gazdag antioxidáns hatású antociánokban, melyek erősebbé teszik a hajszálereket, ezért jó vérkeringés javító, jó a szívnek. Hatékonyan méregteleníti a bőrt, a májat, a vesét és a beleket. Csökkenti az allergiás reakciókat, stabilizálja az immunrendszer állapotát. A rák megelőzésében szerepet játszó ellágsavat is tartalmaz.

Banán

Lassan felszívódó cukrokat tartalmaz, emeli az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek a szervezetet energiával látják el. A B5 elősegíti az immunrendszer „ölősejtjeinek” képződését, a B6 vitamin megkönnyíti, hogy a szervezetből kiürüljenek a salakanyagok. Tartalmaz C-vitamint, Mangánt, amely a C-vitaminnal együttműködve interferon vírusölő anyagot hoz létre. B3, B5, B6, C-biotin, Mg, Mn, K, rostanyag.

Avokádó

Az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Omega-6 (lenolajsav) tartalma azért fontos, mert GLA-vá alakul, ami hígítja a vért, csökkenti a gyulladást és segíti a vércukorszint szabályozást. E-vitaminban gazdag, ami semlegesíti a méreganyagok károsító hatását, javítja az ellenálló képességet a fertőzésekkel szemben. B-vitamintartalma és a glutation segíti az immunsejteket a betolakodók elpusztításában. Fokozza a természetes „ölősejtek” tevékenységét. A prosztatára a béta-szitoszterol tartalma van kedvező hatással. Tartalmaz még K-vitamint, biotint, karotinoidokat, folsavat, káliumot, cinket.

Kivi

Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. C-vitamin tartalmának 90 százaléka 6 hónapi tárolás után még mindig jelen van benne. Tartalmaz még B3 vitamint, bétakarotint.

Ananász

Az ananász sok bromelain nevű fehérjebontó enzimet tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő – arcüreggyulladás, reumás ízületi gyulladás, köszvény -  és csökkenti a puffadást. A mangánnak is kitűnő forrása, fontos szerepet játszik az energiatermelésben, és abban, hogy az antioxidánsok kifejthessék védő hatásukat. C-vitaminban is gazdag.

Papaja (paw-paw)

Gazdag karotinoidokban és antioxidánsokban. Segíti az immunrendszer működését, megakadályozza az erek falán a lerakódásokat, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Segít a vastagbélrák megelőzésében, mert megköti a rákokozó méreganyagokat. Papain nevű fehérjebontó enzimje segíti az emésztést, csökkenti a gyulladást. Tartalmaz még folsavat, káliumot.

Citrom

Sok C-vitamint tartalmaz, rendben tartja az immunrendszer működését, fontos az egészséges bőrhöz és fogínyhez. Limonint tartalmaz, erről a vegyületről bebizonyították, hogy lassítja a rák terjedését, fertőtlenítő tulajdonságai vannak, megöli a baktériumokat. Pl. fájós torok öblögetésére használják. A citrom gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik. Tartalmaz még folsavat, káliumot, limonint, rostot.

Narancs

A narancs az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amely alapvető az erős immunrendszerhez, mert segít a vírusok és a baktériumok ellni küzdelemben, és olyan sejteket termel, melyek megállítják a betegségeket. Szitoszterolt is tartalmaz – növényi szterint – erről bebizonyították, hogy megelőzi a tumor kialakulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét. B5-vitamint is tartalmaz, amely serkenti az immunválaszokat, magas a rosttartalma. Tartalmaz még folsavat, karotinoidokat, káliumot, B3 vitamint.

Grapefruit

Méregtelenítő hatású és erősíti az immunrendszert. Magas vitamintartalma növeli az ellenálló képességet, segíti a szövetek növekedését, húsa és héja pedig megakadályozza a rák kifejlődését. Gazdag pektinben, amely megköti a felesleges koleszterint, meggyorsítja a mérgek és salakanyagok kiürülését. Magja gombaölő hatóanyagánál fogva elpusztítja az élősködőket. Van benne bétakarotin, folsav, K, likopin, flavonoidok)

Lime

A zöld citrus nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, felgyorsítja a szervezet természetes gyógyító folyamatait.. Erőteljes csíraölő tulajdonságai vannak, elindítja a fagociták termelését, amelyek elpusztítják a betegséget okozó betolakodókat. Jó folsavforrás is, amely az egészséges DNS-képződéshez szükséges.

Szamóca (földieper)

Az eper ellágsavat tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy segít a rákellenes küzdelemben, és elpusztít néhány méreganyagot, mely a szennyezett levegőben található. B-vitamin tartalma miatt jótékony hatással van az idegrendszerre, segít a stresszes helyzetekben, növeli az ellenálló képességet. Segíti a kollagén termelődését, védi a bőr rugalmasságát.

Meggy

Erős méregtelenítő, hasznos a rák megelőzésére. (ellágsavat tartalmaz, amely a rákos sejtek növekedéséhez szükséges enzimet blokkolja.) Az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen C-vitamint is tartalmaz, segíti a vírusok és baktériumok legyőzését. Antocianinokban gazdag. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, enyhíti az ízületi gyulladást és a köszvényt. A meggyszárból főzött tea a hólyaggyulladás gyógyszere.

Málna

Hatékony ellensége a fertőzéseknek, a ráknak és a szívbetegségnek. Jó rostforrás, alacsonyan tartja a koleszterinszintet, segíti az emésztést, és méregteleníti a testet. Sok C-vitamint és mangánt tartalmaz, segít leküzdeni a fertőzéseket. Rákellenes tulajdonságai hasznosak lehetnek a száj-, torok- és vastagbélrák megelőzésére. Van még benne B3- vit, biotin, folsav, vas, mangán…

Csipkebogyó

C-vitamin tartalma miatt távol tartja a megfázást és az influenzát. Fokozza a fagociták (a fehérvérsejtek) és a méregtelenítő baktériumok tisztító tevékenységét. Pektintartalma megköti a koleszterint és a mérgeket.

 

Mogyoró

A mogyoróban sok omega-9 zsírsav van. Nagy mennyiségű antioxidáns hatású E-vitamint is tartalmaz, amely megvédi a testet a szennyeződések és különféle mérgek hatásaitól. A B6-vitaminja a cisztein előállításához szükséges, ami az immunrendszer kulcsfontosságú aminosava. Gazdag ásványi anyagokban, például vasat és kalciumot tartalmaz. B1-, B3-, B6-vitamin, folsav, magnézium, mangán, kálium.

 

Dió

A dió glutationt tartalmaz, amely fontos antioxidáns, mert segíti a limfocita immunsejtek fejlődését. Gazdag alfa-lenolajsavban, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet. B-vitamin tartalma energiát ad és élénkíti az agyműködést. E-vitamintartalma nagyban hozzájárulhat a bőr egészségének megőrzéséhez. B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-vitamin, folsav, kalcium, vas, szelén, cink, glutation, omega-6 és -9 zsírsavak.

 

Napraforgómag és –olaj

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek fontosak az immunrendszer működéséhez, például magnéziumot, amely csökkenti az allergiás reakciókat, és cinket, ezt a hatékony vírusölő anyagot. Gazdag E-vitaminban, megelőzi a méreganyagok okozta károsodást és megőrzi a bőr és sejtszövetek egészségét.  Többszörösen telítetlen zsír, ezért soha ne hevítsük és a hidegen sajtolt változatot használjuk.

Shii-take

Japán gomba. A távol-keleten a megfázástól, influenzától kezdve gyomor- és bélproblémákig alkalmazták.
Ez a gombafajta lentinant tartalmaz, kutatások szerint rákellenes hatóanyag, képes stimulálni az immunrendszert, amely hatástalanítja a rosszindulatú sejteket. Ez a lentinan szükséges az interferonnak – vírusölő és antibakteriális anyagnak – a képződéséhez, amely a kutatások szerint képes megakadályozni a HIV-vírus fejlődését. A gomba aminosavakban is gazdag, fokozza az immunrendszer általános funkcióit. Tartalmaz B1, B2, B3, C-vitamint, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, véralvadásgátló anyagot is.

Csalán

Ez a vadon termő növény ásványi anyagokkal és vitaminokkal van tele. Remek tisztító, vizelethajtó. Erősíti az immunrendszert, segít enyhíteni a krónikus betegségeket. Hatékony rákellenes szer. Tartalmaz B1, B2, B3, B5, C, K-vitamint, béta-karotint, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot.

Zöld tea

Nemcsak üdítő hatású, de kezelése során épen maradnak fontos tápanyagai. A polifenolok tárháza, ezek erős antioxidáns flavonoidok, melyek semlegesíti a káros szabad gyököket, és segítenek a betegségek megelőzésében. Katekin tartalma hatástalanítja a rákokozó anyagokat. Gyulladáscsökkentő tulajdonságú is, megakadályozhatja az allergiás állapotokat, például az asztma során fellépő rohamokat. Segít a vérnyomás és a koleszterin csökkentésében, megállítja az artériák elmeszesedését. Antibakteriális hatásának köszönhetően képes meggyógyítani a fogszuvasodást és a fogínybetegségeket.

Gyömbér

A gyömbér nagyon sokoldalú. Javítja a vérkeringést, segíti a szervezet méregtelenítését. Jól gyógyítja a náthát és a hurutos fertőzéseket. Fenolok, illóolajok.

Kurkuma

Kurkumint tartalmaz, erős antioxidáns hatású. Méregteleníti a rákokozó anyagokat, és enyhíti a gyulladásokat, így segíteni tud az olyan autoimmun állapotok esetén, mint a reumás ízületi gyulladás és az allergiák. Segít megelőzni a zsírok lerakódását az artériákban, így védelmet nyújthat pl. az Alzheimer-kór és a szívbetegségek esetén. Megakadályozza a rákos sejtek növekedését.

Torma

Segít a fertőzések legyőzésében és a vérkeringés javításában. Görcsoldó hatása van, segíti az epe áramlását. Erősen serkenti a keringést, és az emésztésnek is jót tesz. Antibakteriális hatása miatt jól használható nátha esetén, hurutoldó. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert. Kalcium, magnézium, foszfor, illóolajok.

Fokhagyma

A fokhagymát hagyományosan egész sor betegség ellen használták, a gyomor- és bélbántalmaktól kezdve a légzőszervi fertőzéseikig. Erősen csíraölő hatású, fokozza a fehérvérsejtek termelődését, harcol a baktériumok, élősködők, gombák és vírusok ellen. A fokhagymában allicin található, amely segíthet megakadályozni a daganatok kialakulását. B-6 vitamin, vas, magnézium, foszfor, szelén, cink, aminosavak, illóolajok.

 

 

stb... stb....

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.